SOS

I forrige blogginnlegg var jeg av det vanlige muntre og optimistiske hjørnet. Og utviklingen siden den gang har vel egentlig bare bekreftet mine synspunkter fra tidligere i år. Dritt kommer til å treffe viften, og jo lengere verden venter med å gjøre noe, desto mer dritt kommer vår vei.

Så det er bare å forberede seg på det som kommer til å skje. Bli en prepper. Være beredt. Makrellbokser og havregryn på lageret. Stormkjøkken og vann på tønne i boden. Kontante penger og andre lettomsettelige ting med holdbarhet lagret trygt.

Lese seg opp og lage en plan.

Som teknolog er det vanskelig å se bort fra teknologiske løsninger. Hvis betalingsløsningene faller ut, er kontanter og dopapir grei valuta. Men hva gjør man hvis mobilnettet faller ut eller ikke er til å stole på av andre grunner?

I den senere tid har det blitt lansert det som på utenlandsk kalles for mesh networks. Dette er kommunikasjonsnettverk som baserer seg på små radiosendere som kommuniserer seg i mellom, uavhengig av nettverkene til telekom-selskapene. Peer-to-peer, kryptert. Det finnes flere varianter, men de to vanligste heter Meshtastic og Meshcore. Disse er sett utenfra ganske like, men sistnevnte er noe yngre og har noen tekniske fordeler ift Meshtastic.

Begge baserer seg på en radio-teknologi kalt LoRa, en forkortelse av Long Range. LoRa radioer er små og hendige, og opererer i EU på 866 MHz båndet. Dette er et frekvensområde som er åpent for alle, og som ikke krever noe sertifikat eller lisens for å kunne bruke. Likt Bluetooth og WiFi, ulikt VHF.

Det er mange forskjellige LoRa radioer på markedet, og siden dette er nerde-materiale er fokuset mer på funksjonalitet mer enn på estetikk. Det er mange prosjekter av typen bygge på hobbyrommet med loddebolt og 3d-printer, og ikke så mye det går an å kjøpe ferdigbygget. Hederlige unntak er SenseCap sin Card Tracker T1000-E og LilyGo sin T-Deck Plus

SenseCap T1000-E

LilyGo T-Deck Plus

T-Deck plus er en selvstendig enhet, mens SenseCap er avhengig av en forbindelse med en mobiltefon via blåtann og en tilhørende app. Det er ikke nødvendig at mobilen har dekning eller internett, og den kan også fint være uten SIM-kort.

LoRa kan, som navnet antyder, nå ganske langt. Selv med små antenner og lav effekt. Forutsetningen er at det er fri sikt mellom sender og mottaker. Her i Norge er jo av naturlige årsaker dette ikke alltid så lett å få til. Løsningen blir da et nettverk (mesh) av radioer som snakker med hverandre og ruter meldinger rundt naturlige hindringer. I meshtastic sin Site Planner kan man se hvilke effekter geografien har og planlegge hvor det er lurt å sette opp en radio.

LilyGo og T1000-E er mobile sluttbruker-enheter som man ta med seg når man har behov for det. Og i mange tilfeller vil det være tilstrekkelig. Men for å få et stabilt mesh bør det også være stasjonære enheter, også kalt router nodes. Dette er LoRa radioer fast montert på en husvegg, stolpe eller i et tre. Gjerne på et høytliggende punkt som gir god rekkevidde. Det finnes en del varianter som drives av solcellepaneler og er laget i værbestandig materiale, og som derfor vil kunne fungere uten nevneverdig vedlikehold og selv om strømmen skulle forsvinne.

Jeg har lekt litt med Site Planneren her i Bergensområdet, og funnet ut at det bør vœre mulig å få til noenlunde anstendig dekning med 5-10 noder. Og det burde kanskje være overkommelig? Jeg har ikke finregnet på det, men vil tro at en solcelle-drevet lora radio koster mellom 1000 og 2000 kr. Ikke gratis, men heller ikkke veldig dyrt.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.