Velkommen

Leser du dette har du kommet til denne bloggens første innlegg. Etter en laang pause tenker jeg at det kan være interessant, iallefall for meg selv, å begynne med blogging igjen. Hva skyldes det?

Mastodon – en forhistorisk elefant

Etter ca 15 år stengte jeg min twitterkonto for godt i går. Her er det jeg skrev før jeg lukket kontoen:

Da har tiden kommet. Etter ca 15 år her på twitter er tiden kommet for å lukke kontoen. Det er på mange måter litt vemodig, for dette stedet har gitt meg veldig mye opp igjennom årene.

Men over tid har man sett endringer. Først bare hørte man om at i USA var det mye verre. Så la man merke til det selv. Etterhvert ble det verre her også.

Krangling, propaganda, utskjelling og hat brer om seg. Dette er ikke det nettsamfunnet jeg ble en del av for 15 år siden. Selv om det fortsatt er veldig mange gode mennesker her.

Det er spesielt to årsaker til at jeg nå forlater twitter. For en liten stund siden twitret jeg at hvis @elonmusk gjenåpner @realdonaldtrump sin konto, kommer jeg til å avslutte.
Det er ikke tvil i min sjel om at det kommer til å skje.

MAGA/GOP fascistene i USA har hatt diverse forsøk på å etablere sine egne sosiale nettverk. GAB, Truthsocial, Americafirst osv. Ingen av dem har lyktes overhodet. At Elon
har fått drahjelp fra fascistene i Saudi-Arabia til å kjøpe opp markedslederen er derfor ingen tilfeldighet. Twitter blir det nye Gab.

Den andre grunnen til at jeg flytter er Mastodon. I det siste har dette nettverket av interagerende sosiale nettsteder etablert seg som et brukbart alternativ.

Ja, det er anderledes. Ja, det er litt mer (men ikke veldig) komplisert å finne seg en plass.
Det er reklamefritt, finansiert av medlemsdonasjoner.
Det er effektivt moderert.
Det er ingen sporing og innhenting av brukerdata til kommersielle formål.

Det er ingen dopamin-triggende algoritmer som driver opp «engasjement». I løpet av de siste ukene er det ikke lenger folketomt. Mange av de jeg har fulgt her på fuglen har spranget over. Det er hyggelige og fine folk. Gode diskusjoner, slik twitter var for 10 år siden.

Jeg har fått et nytt hjem, og du er velkommen i nabolaget. Hvis vi ikke treffes der borte, ønsker jeg deg lykke til. So long, and thanks for all the fish.

Mastodon nettverket føles som et friskt pust i en ellers noe muggen atmosfære. Det er fokus på fellesskap og inkludering. Alle instansene i nettverket er drevet av private idealister og finansieres av brukerne selv vha donasjoner.

Jeg ser at det er en del forvirring blant de nye brukerne om instans-konseptet. Ikke så rart, når alt man har opplevd er en sentralt eid, kommersiell nettjeneste.

Mastodon er ikke et nettsted, det er et nettverk av samarbeidende sosiale nettsteder. Man velger seg et nettsted, eller instans om du vil, etter hvor man tror man vil høre hjemme. Det finnes mastodon instanser for journalister, klimaforskere og metallhoder. Geografisk tilhørighet er også ikke uvanlig. Litt som et gode gammeldagse nettforum. Men akkurat som med epost, kan man kommunisere med brukere som har konto på en annen instans. Så selv om jeg har min konto på https://mas.to/ kan jeg fint følge og kommunisere med brukere på f.eks https://oslo.town. Så hvilken instans man lager sin bruker på spiller ikke så stor rolle, iallefall ikke til å begynne med.

Hver instans eies og drives av forskjellige personer. Eier du en instans, er det også du som setter opp reglene for hva som regnes som god oppførsel, hvordan det modereres osv. Alle er forskjellige, så hver instans har sin variant. Det er greit å lese igjennom reglene før man lager seg en konto, slik at man ikke havner på en instans hvor man ikke kommer til å føle seg hjemme.

Men skulle man av en eller annen grunn ikke føle seg helt komfortabel på den instansen man har valgt, er det ikke noe problem å flytte. Det er støtte for automatisk flytting av konto fra en instans til en annen, og da får du automatisk med alle følgerne dine, slik at de ikke plutselig oppdager at du har blitt «borte».

Hvis du ikke fant helt tonen på twitter, vil jeg anbefale deg å ta en titt på Mastodon. Akuurat nå er det veldig mange som melder seg på, så en del instanser har begynt med invitasjonssystem for påmelding for å begrense den voldsomme veksten. Men det er fortsatt mulig å finne instanser med ledig kapasitet. Og det popper opp nye hele tiden.

Dette innlegget ble publisert i Meta, Teknologi. Bokmerk permalenken.