Er protokollen Solid en del av internettets fremtid?

Denne høsten har det skjedd en liten, men kanskje ikke helt ubetydelig revolusjon på internett. Som et resultat av Elon Musk’ sin noe besynderlige håndtering av Twitter, har noen millioner brukere flakset seg ut av fugleredet og funnet seg et nytt sosialt hjem.

Det som er nytt i denne sammenhengen er at det nye hjemmet er ikke ett hjem eid av en milliardær som Musk eller Zuckerberg, men et sett samarbeidende nettsteder eid av brukerne selv. Det hele er reklamefritt og basert på donasjoner fra brukerne.

Det tekniske bygger på en protokoll kalt Activitypub. En protokoll er en formell beskrivelse av hvordan to eller flere systemer kommuniserer med hverandre, og de aller viktigste internett-relaterte protokollene eies av den uavhengige organisasjonen World Wide Web Consortium, eller kort kalt W3C.

W3C ble stiftet av Tim Berners-Lee (TBL), som fant opp protokollen HTTP, grunnstenen i det de fleste i dag kaller internett, eller webben om du vil.

På de 33 årene som har gått siden HTTP så dagens lys i 1989, har internett forandret seg radikalt, og ikke ubetinget til det bedre sett i forhold til den visjonen TBL opprinnelig hadde. Mye har blitt bedre; det har aldri vært så lett å kommunisere med andre mennesker over hele verden som det er i dag. Vi diskuterer, utveksler erfaringer, får (u)venner, lærer, kjøper og selger som aldri før.

Det som imidlertid i ettertid kanskje kan sees på som uunngåelig er at markedskreftene har sørget for at vi nå alle sammen benytter tjenester som er eid og kontrolleres av et fåtall mennesker med utrolig stor makt. Facebook, Instagram, Amazon, Twitter, Google. Alle disse selskapene har som forretningsmodell å tjene penger på at de vet så mye som overhodet mulig om deg og meg. Vi har frivillig gitt bort alt av informasjon som definerer hvem vi er, for å få tilgang til reklamefinansierte tjenester og spill. Det er Spotify som vet hvilken musikk du lytter til. Det er Facebook som vet hvem vennene dine er. Det er Google som vet hva som interesserer deg. Det er Amazon som vet hva familien din får til jul. Og all denne informasjonen er det de som har kontroll på og bestemmer hvem som skal få se eller bruke. Det er ikke bare-bare å flytte fra Spotify til Deezer når alle spillelistene dine ligger nedlåst i Spotify sin database.

TBL sett seg lei på dette, og ønsker å gi oss vanlige nettbrukere litt mer kontroll over våre egne data. Og for å få til dette har han og teamet hans kommet opp med en spesifikasjon for protokollen Solid. Første versjon av denne kom i 2016. Hva er det Solid går ut på?

Utgangspunktet er at alle skal lagre sine egne data, og kunne kontrollere hvem som skal ha tilgang til disse. Dataene lagres fysisk i det som kalles en Pod. Man kan drifte sin egen pod om man vil, eller leie seg en pod hos en leverandør av slike hvis det er enklere.

Solid beskriver så hvordan dataene lagres i poden, og hvilke mekanismer som kan brukes for å lese, skrive og administrere disse.

Når man snakker om eierskap til data, så blir fort også identitet et tema. Solid introduserer begrepet WebId som en nøkkel for identitet. En WebID er en unik id som beskriver en bruker eller organisasjon. Et eksempel kan f.eks være https://fulano.pod.provider/profile/card#me. Ved hjelp av Web Access Contol kan en bruker assosiere deler av sine data med en annen WebId.

Solid bygger på eksisterende webprotokoller, en Solid-basert app er fortsatt en webpp, men utvider disse med

  • Et identifikasjonssystem – istedetfor å logge inn med Google eller Facebook, logger du inn med din foretrukne Solid leverandør, som gjør jobben uten å spore deg.
  • En omfattende delingsmodell – del hva du vil med hvem du vil uansett hva slags sosialt medium eller nettverk de tilhører. Eller å avslutte delingen, hvis det er det du ønsker.
  • Et slags område i skyen der du kan lagre dataene dine (en Pod)

Det som skiller dagens apper fra en Solid app er at når du starter appen, så hentes og lagres dataene i din egen Pod, og ikke i webappens egen database.

Personlig synes jeg dette høres ut som en veldig bra løsning. Men så spørs det om de store teknologifirmaene synes det samme. Det er lett å tenke at Solid aldri kommer til å nå noen form for relevant brukeradopsjon. Men TBL skal ha for å ha prøvd. Og vi skal jo ikke utelukke at det kommer en pod-leverandør i ditt nabolag. Mastodon har jo for alvor etablert seg.

Dette innlegget ble publisert i Teknologi. Bokmerk permalenken.