Geografi og kjærlighet

Er det skuespillet til Bjørnstjerne Bjørnson du har kommet for å finne? Da må jeg desverre skuffe deg. Men det skal handle om både geografi og kjærlighet idag. Og da spesielt kjærlighet til geografi.

Helt siden jeg var liten gutt har jeg vært fascinert av geografi. Jeg kunne sitte i timesvis og bla i min bestefars store verdensatlas. Da jeg ble voksen, anskaffet jeg meg National Geographics Atlas of the world, et praktverk innen sjangeren.

Min første jobb etter ferdig utdanning var for et firma som drev med digitale kartsystemer på unix- og etterhvert windows-baserte datamaskiner.

Med fremveksten av internett, elsket jeg online-kart, og både google maps og https://openstreetmaps.org er fantastiske oppfinnelser.

Kronen på verket er imidlertid Google StreetView. Her kan man reise rundt i verden og virkelig få se hvordan det ser ut. Bakgater i Dhaka, Bangladesh. Åkre i Slovakia. Jungel i Brasil. Fjellpass i Peru. Alt er bare noen få tastetrykk unna.

For noen år siden oppdaget jeg at noen hadde laget et spill basert på Google StreetView. Spillet heter GeoGuessr.

Tenk deg at du blir kidnappet. Med bind for øynene blir du fraktet til et for deg ukjent sted i verden og droppet ned med helikopter. Hvor er du? Alt du har er et kompass.

Ved hjelp av kompasset, solens posisjon, og landskapet rundt deg blir din oppgave å finne ut hvor du har havnet. Du kan bruke vegetasjon, fjell, skilt, språk, kultur, biler, og andre ting som måtte falle deg inn for å finne ut hvor på kartet du skal feste nålen.

Jo nærmere fasiten du kommer, desto høyere poengsum får du.

Det er mange måter å spille spillet på. Du kan spille det alene, i ro og mak. Du kan også spille det mot andre. Det finnes moduser for Streak, Duell, Battle Royal og mere. Det finnes rankinglister, pro-turneringer og tusenvis med timer på twitch og youtube.

Noen spillere er sykt gode, og kan plassere seg riktig i verden på noen få sekunder. Andre, som meg, trenger litt mere tid.

Men jeg koser meg med geoguessr selv om jeg ikke er verdens beste.

Geoguessr kan spilles gratis, mot at du må konsumere reklame. Men et pro-abonnement koster ikke allverden, og er i mine øyne absolutt verdt det.

Prøv selv, da vel!

Jeg utfordrer deg i Country Streak

Du trenger å registrere deg, men du trenger ikke å være betalende medlem.

Dette innlegget ble publisert i Samfunn, Teknologi. Bokmerk permalenken.