Å bake brød er kjempelett

I mange norske husholdinger er brød er viktig element i kostholdet. Er element som i det siste har blitt forholdsvis kostbart. En vanlig pris for et brød er ca 40 kroner.

I vårt nabolag har vi vårt eget bakeri, Åsane bakst og bryggehus. Det er vel ikke en hemmelighet at vi har kjøpt mye brød der. På lørdagene har vi som regel vært innom og kjøpt brød for den kommende uken. Brødene der er gode, og ikke spesielt mye dyrere der enn hos Meny eller Rema.

Med tre tenåringer i huset går det nesten ett brød per dag. Da snakker vi fort 1200 kroner i måneden bare i brød. En kostnad vi mer eller mindre hadde tatt for gitt.

Men så kom vi over en kjempelett og god oppskrift på brød som raskt ble populær hos oss. Og samtidig tenkte jeg at det ville være interessant å regne på hvor mye et hjemmebakt brød egentlig koster. Så her får dere både oppskriften og det regnestykket.

Det du trenger er en stor bolle, et litermål, mel, en pakke tørrgjær, litt salt litt sukker og litt olivenolje.

Oppskriften er til tre brød, men kan lett skaleres opp eller ned etter behov. Fyll bollen med tre liter mel. Minst en av de tre litrene skal være hvetemel. De to andre kan være grovbakst, Fibra eller en annen blanding du måtte eksperimentere deg frem til. Sammen med melet tatt du et par klyper salt, en pose tørrgjær og et par spiseskjeer olje. Bland alt med en sleiv. Opp i dette tar du så litt og litt romtemperert vann mens du rører rundt. Ta nok vann opp i til du ser at du ikke lenger har tørt mel i bunnen av bollen. Deigen skal nå være litt klissete.

Sett deigen til heving under et klede. Når deigen er ferdig hevet fordeler du den på tre former du har smurt med fett eller margarin. Du leste riktig. Ikke noe elting eller knaing, og ikke noe etterheving. Du trenger rett og slett ingen kjøkkenmaskin for denne oppskriften.

Sett formene inn i en kald ovn og skru den på varmluft 200 grader. Steketiden er ca 1 time. Brødet er ferdigstekt når det har en «hul» bankelyd og har lysebrun stekeskorpe på undersiden. Ta ut et brød av formen for å sjekke hvis du er usikker.

Regnestykket for brødprisen er ganske enkelt. Jeg betalte 26.90 for 2 kg Møllerens hvetemel på Rema 1000 her om dagen. Det i seg selv er nok til denne oppskriften, selv om jeg brukte brukte noen grovere meltyper i brødet på bildet over. Inklusiv salt, gjær, olje og strøm til stekingen kommer jeg derfor til rett i overkant av 30 kroner. For 3 brød. Det blir omtrent en fireedel av det et brød koster i butikken. I tillegg vet du eksakt hva brødet inneholder, og kan få det akkurat slik du vil ha det selv, med litt trening.

Baker du ikke brødet ditt selv, sier du? Prøv da vel!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.