Vil du lage din egen roman? Men orker ikke?

I november i fjor ble OpenAI sin tjeneste ChatGPT lansert for offentligheten. Dette er en tjeneste som populært blir kategorisert som «kunstig intelligens» eller «Artificial Intelligence» som det heter på utenlandsk. På kort tid har ChatGPT etablert seg som den raskestvoksende tjenesten på nettet. På bare 2 måneder har den rukket å få ufattelige 100 millioner brukere.

Hva er det så som er så spesielt med ChatGPT?

ChatGPT er basert på en såkalt Large Language Model, LLM. Det vil si at forskerne hos OpenAI har sugd opp omtrent alt som finnes åpent tilgjengelig av tekst på nettet, og lagt dette inn i en slags database. Ved hjelp av finurlig matematikk, statistikk og spesialsydde algoritmer greier så ChatGPT å generere tilsynelatende gode svar på de underligste spørsmål, lage finurlige spill, skrive dikt og sangtekster, lage gode oppsummeringer av tekster du gir den og sikkert mye mer.

Hva er det som skjer? Blir datamaskinene selvbevisste? Er drømmen om kunstig intelligens i ferd med å bli en realitet?

Det vi ser nå er en fantastisk teknologi, men det er ikke tegn på intelligens i tradisjonell forstand vi ser utfolde seg. ChatGPT og liknende systemer blir gjerne betegnet med forkortelsen LLM – Large Language Model. Ved å laste inn all mulig tekst som er åpent tilgjengelig på nettet, kan man lage en statistisk modell som sier noe om gitt dette spørsmålet, hva er det statistisk sett mest sannsynlige svaret.

Og det er ikke nødvendigvis det samme som gitt dette spørsmålet, hva er det korrekte svaret.

Hvis den etterspurte informasjonen ikke finnes inne i LLM har den vondt for å si «Jeg vet ikke». Det blir fort til at den babler i vei om ting som er sannsynlig, men likevel usant eller uten dekning. Konsekvensene av dette kan bli katastrofale.

Romaner trenger ikke være faktabaserte, og derfor har jeg med god samvittighet brukt ChatGPT v4 til å generere forskjellige roman-plott, basert på en spørring jeg fant på nettet:

I want you to act as a novelist. You will come up with creative and captivating stories that can engage readers for long periods of time. The aim is to write something that has an outstanding plotline and engaging characters. My first request is «I would like to write a dystopian novel about the near future where climate change is the main threat. Main locations in the story are USA, Russia, Norway and the Phillipines. Social media and computer security are important ingredients.»

Det som kom tilbake bar sterkt preg av at modellen har baksidetekstene til mange thrillere som ligger på Amazon inne. En typisk plott-avslutning:

A brighter future have been sown. As people from all corners of the world come together, they work tirelessly to reverse the damage done to the planet and create a more just and equitable society.

In the United States, a new democratic government is established, prioritizing the restoration of civil liberties and the environment. Russia, too, sees a resurgence of democracy, with its citizens demanding transparency and accountability from their leaders. In Norway, Astrid Nansen becomes a national hero, inspiring others to continue the fight for freedom and justice. And in the Philippines, Lena Santos leads a peaceful revolution, toppling the dictatorship and ushering in an era of hope and resilience.

As the world heals, the legacy of the Arctic Alliance and The Nexus lives on, serving as a reminder of the power of unity and the indomitable human spirit. Despite the immense challenges they face, the people of Earth remain steadfast in their pursuit of a better tomorrow, never again allowing darkness to consume the world.

Det er sikkert mange romaner hos Amazon som holder dette nivået, men det er ikke noe jeg ville spandert penger på. Klisjefylt er forbokstaven. ChatGPT kan fungere som en inspirator for en forfatter med skrivesperre, men en fullverdig forfatter er den foreløpig langt fra å være.

Som systemutvikler og programmerer har jeg benyttet ChatGPT til å generere kode. Til dette formålet virker LLM ganske godt. LLM har tydeligvis mange maler for hvordan kode skal lages, og den koden som har blitt generert for meg har vært korrekt og gjort det den skulle. Jeg er mer usikker på hvordan en LLM forholder seg til en allerede eksisterende stor og komplisert kodebase. Her finnes det helt sikkert rom for forbedring.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.